Pravi mađarski gulaš
Priprema__3h Kuvanje__ Porcije__10
Sastojci1,5 kg crnog luka
200 ml ulja
20 g soli
2,5 kg junetine
30 g vegete
10 g bibera
50 g mlevene crvene slatke paprike
30 g mlevene crvene ljute paprike
5 g belog luka
Iseckajte na kockice crni luk i stavite u lonac, dodajte ulje i so da bi se luk bolje sjedinio. Dinstajte dok ne dobijete želatin, tj. gustu masu. Iseckajte junetinu na kockice (2,5 x 2,5cm) i dodajte je u izdinstani luk. Najlijte vode u lonac toliko da prekrije meso, dodajte vegetu, biber, mlevenu crvenu slatku i ljutu papriku i beli luk. Ostavite da se kuva 2-3 sata na umerenoj temperaturi (u zavisnosti od mesa).
Kada postignete željenu gustinu, gulaš je spreman za jelo. Prijatno!
Pileća čorba sa pečurkama
Priprema__20 min Kuvanje__40 min Porcije__4
Sastojci- 250 g pilećeg belog mesa
- 1 šargarepa
- 150 g šampinjona
- mladi crni luk
- kocka za supu
- rezanca za supu
- peršun
- Pileće belo meso isecite na deblje štapiće i stavite ih u šerpu u kojoj ćete kuvati čorbu.
- Očistite i operite šargarepu i mladi crni luk, zatim šargarepu isecite na štapiće a luk na kolutiće. Dodajte povrće mesu, ubacite kocke za pileću supu, prelite sa 1.2 litra vode i stavite da se kuva.
- Šampinjone očistite, operite i isecite na deblje listove. Dodajte šampinjone u napola gotovu čorbu i nastavite još malo kuvati.
- Kad je meso i povrće kuvano, dodajte rezance ili testeninu po želji i kuvajte još par minuta, sklonite pileću čorbu sa pečurkama sa ringle, pospite je sitno isečenim peršunovim listom i poslužite toplu.
Sarmice u vinovom listu
Priprema__30 min Kuvanje__30 min Porcije__4
Sastojci500 g mešanog mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 šoljica pirinča
1 kašika mešavine začina
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice mlevene paprike
30 listova vinove loze
ulje
- Crni luk sitno iseckati pa propržiti na malo ulja.
- Zatim dodati mleveno meso, posuti mešavinom začina, biberom i mlevenom paprikom pa dodati pirinač.
- Listove vinove loze kratko blanširati i ostaviti da se ohlade.
- Na list vinove loze naneti kašiku fila i uviti u sarmicu. Postupak ponavljati dok se ne potroši pripremljen materijal.
- Sarmice ređati u dublju šerpu, naliti vodom i kuvati na tihoj vatri 30 minuta.
- Servirati uz pavlaku ili kiselo mleko.
Ćufte u paradajz sosu
Priprema__30 min Kuvanje__40 min Porcije__4
Sastojci0.5 kg mešanog mlevenog mesa
1 jaje
1 glavica luka
beli luk
2 kašike prezli
1 kašikica vegete
1 kašika ulja
so, biber, malo slatke paprike
0.5 l soka od paradajza
3 čaše vode
0.5 dcl. ulja
3 kašike brašna
so
kašika šećera
malo slatke paprike
- Izmešati sve navedene sastojke za čufte i ostaviti najmanje pola sata u frižideru, zatim oblikovati loptice željene veličine.
- Propržiti malo brašno na ulju, dodati paradajz sok, izmešati i polako dodavati vodu, zatim začine.
- Čim proključa, dodavati jednu po jednu lopticu mesa, smanjiti temperaturu i kuvati tako na umerenoj vatri oko 40 minuta.
- Služiti uz pire krompir. Prijatno!
Piletina sa pirinčem
Priprema__10 min Kuvanje__1 sat Porcije__4
Sastojci3-4 kašike ulja
800 g piletine
2 kašike biljnog začina
150 g luka
250 g svežeg paradajza
300 g svježe paprike
500 ml vode
1 kocka povrćne baze
350 g pirinča
100 ml paradajz pirea
peršun
- Na zagrejanom ulju propržite pileće meso, pospite biljnim začinom, zalijte sa malo vode i krčkajte 15 minuta
- Meso izvadite iz tiganja i stavite na toplo mesto. Na istoj masnoći propržite naseckan luk i kratko ga krčkajte
- Dodajte paradajz isečen na kockice, seckanu papriku i krkčajte zajedno 10 minuta
- U drugoj posudi stavite vodu da proključa, dodajte povrćnu kocku i kuvajte 1-2 minuta
- Na pleh poređajte pirinač, po pirinču rasporedite piletinu, povrće i zalijte paradajz pireom i temeljcem od povrća
- Ovako pripremljen pirinač pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta