ŽILAVO MESO MOŽETE OMEKŠATI SIRĆETOM

Ako imate problem sa žilavim mesom, možete ga rešiti sirćetom. U toku kuvanja dodajte malo sirćeta u vodu u kojoj se kuva meso. Kiselina iz sirćeta razgradiće jaka vlakna u mesu zbog kojih ono deluje žilavo.

ODLEDITE MESO U FRIŽIDERU

Zamrznuto meso možete odložiti u frižider kako bi se ravnomerno odledilo. Za dva kilograma mesa potrebno je najmanje 24 časa.

NE ČUVAJTE MLEVENO MESO U PAPIRU

Ukoliko želite da odložite mleveno meso u frižider, ne ostavljajte ga u papiru, već ga odložite u posudu sa poklopcem ili obložite aluminijumskom folijom.

SAČEKAJTE DA SE ĆUMUR ZAGREJE

Ne stavljajte meso na roštilj čim potpalite ćumur. Sačekajte da ugalj poprimi svetlo sivu boju, a žar postane crven. Za dobar žar potreban je i dobar dotok vazduha, koji možete stvoriti mahanjem novina.

NAKVASITE ČEKIĆ ZA MESO PRE UPOTREBE

Meso lupajte čekićem koji ste prethodno nakvasili vodom, pri prženju se meso neće skupljati i biće mekše.

KORISTITE ALKOHOLNO SIRĆE ZA ČIŠĆENJE DASAKA ZA SEČENJE

Deterdženti i voda upropaštavaju vlakna drveta i mogu dovesti do pucanja daske. Sirćetna kiselina je snažan borac protiv bakterija i veoma je efektno sredstvo za dezinfekciju.

KORISTITE ALKOHOLNO SIRŽE ZA ČIŠĆENJE DASAKA ZA SEČENJE

Deterdženti i voda upropaštavaju vlakna drveta i mogu dovesti do pucanja daske. Sirćetna kiselina je snažan borac protiv bakterija i veoma je efektno sredstvo za dezinfekciju.

SVEŽE MESO NE SME BITI HERMETIČKI ZATVORENO

Sveže meso ovlaš pokrijte folijom kako bi se sprečilo razvijanje bakterija. Ne koristite plastične kutije i ne pokrivajte meso hermetički jer to dovodi do stvaranja kondenzacije, koja potpomaže razvoj bakterija.

KORISTITE RAZLIČITE DASKE ZA PRIPREMU MESA I POVRĆA

Sirovo meso može da ostavi bakterije na svim površinama sa kojima dođe u kontakt. To uključuje daske za sečenje, noževe ili Vaše ruke. Zato se preporučuje da se za pripremu mesa i ostalih namirnica koriste različite daske za sečenje. Ukoliko imate samo jednu, najpre isecite samo povrće a kasnije krenite s pripremom mesa.

PRIPREMAJTE SLANINU U RERNI

Pripremajte slaninu u rerni kako biste izbegli prskanje ulja tokom prženja. Pečenjem u rerni dobićete hrskavu slaninu, bez viška masnoće i nereda u kuhinji.